Aktier inom elbilar – Lista på heta bolag

aktier elbilar

I takt med att medvetenheten om att klimatförändringar blir allt större så skiftar konsumenters köpbeteende. Människor är inte längre lika lojala mot gamla varumärken som anses vara en del av problemet och letar istället mer hållbara alternativ som exempelvis en elbil. Denna utveckling skulle kunna vara rätt väg att gå för att minska klimatförändringar, men är vi redo för en elbilsrevolution?

Under April 2021 fanns det 215 142 st laddbara bilar i Sverige, vilket utgör 4% av personbilsflottan. Med bilmärken som Tesla i en ledande marknadsposition förväntas antalet elbilar öka stort de kommande åren.

Många investerare vill kapitalisera på denna trend och söker därför efter aktier i bolag som arbetar med elbilar.

Börsnoterade bolag som arbetar med elbilar

Nedan finner du en lista på de hetaste börsnoterade bolagen just nu inom elbilar som du kan köpa aktier i.

Tesla (NASDAQ:TSLA)

Ingen lista över elbilar är komplett utan en hänvisning till Tesla, den ledande elbilleverantören. Tesla har sitt huvudkontor i Palo Alto, Kalifornien och leds av den berömda Elon Musk, som tidigare grundade bland annat betaltjänsten Paypal. Tesla designar och tillverkar elbilar och batterier, så det är ett bra sätt att investera i litium. Dessutom är Tesla också involverad i solpanelsindustrin, vilket ytterligare stärker deras marknadsposition i en mer hållbar framtid.

General Motors (NYSE:GM)

General Motors är en etablerad biltillverkare som grundades 1908 och har sitt huvudkontor i Detroit, USA. General Motors tillverkar övervägande bilar med förbränningsmotorer men har satsat mycket på renare alternativ som elbilar den senate tiden. General Motors står bakom väletablerade varumärken som exempelvis Cadillac, Chevrolt och Buick.

Nio (NYSE:NIO)

Nio är en kinesisk tillverkare av elfordon som grundades 2014 och har sitt huvudkontor i Shanghai, Kina. Detta bollag kallas ibland för ”the Tesla of China”. Nio befinner sig i en tidigare tillväxtfas jämfört med Tesla men har redan åstadkommit intäktsökningar på 146% mellan 2019 och 2020.

Aptiv (NYSE:APTV)

Aptiv är ett företag som inte tillverkar elbilar eller batterier utan istället fokuserar på elfordonsarkitektur. Aptiv använder sin expertis för att göra elektriska fordon säkrare, grönare och mer uppkopplade. Aptiv utvecklar olika former av mjukvara till elbilar, som exempelvis program för självkörande bilar och avancerade säkerhetsfunktioner.

Kandi Technologies (NASDAQ:KNDI)

Kandi Technologies Group är ett kinesiskt företag som specialiserar sig på tillverkning av batterier och elbilar. Liksom Nio är Kandi i ett tidigt skede av tillväxt och har idag ett relativt lågt marknadsvärde. Fram till mitten av 2020 hade Kandi Technologies ett aktiekurs på cirka 3-4 dollar och klassades som en ”penny stock”. Sedan dess har den dock stigit till cirka 9 dollar per aktie. Det betyder att det fortfarande kan vara en mycket spekulativ investering med stora möjligheter för både tillväxt och förlust.

USA satsar stort på elbilsmarknaden

Vita huset föreslår en massiv investering på 174 miljarder dollar på elbilsmarknaden. Det inkluderar 100 miljarder dollar för nya konsumentrabatter och 15 miljarder dollar för att bygga nya laddstationer för elfordon. När vi påskyndar övergången till elfordon är företag som fokuserar på elektrifierade bilar välpositionerade och kommer kunna dra nytta av dessa typer utav investeringar från den Amerikanska staten.