Aktier inom mat – Lista på bolag inom dagligvaruhandeln

Behovet av att handla mat kommer aldrig försvinna, därför kan en investering i bolag som opererar inom detta segment ofta vara en bra idé.

Idag finns det många börsnoterade bolag inom mat, både leverantörer som skapar matprodukter men även matvarubutiker som exempelvis Axfood eller ICA.

Många utav dessa aktörer har sett en stadig tillväxt de senaste åren, speciellt de aktörer som satsat på matförsäljning online.

Mathandeln på nätet har ökat lavinartat den senaste perioden, mycket tack vare restriktionerna kopplat till covid-19 som tvingat konsumenter att helt förändra sina köpbeteenden.

Många investerar söker nu nya spännande investeringar inom mat och nedan kan du läsa mer om vilka spännande börsbolag som finns att köpa aktier i.

Orkla (Oslobörsen:ORK)

Orkla är en industriaktör som sedan 1929 varit noterade på Oslobörsen. Bolaget är verksamt i många delar av världen, bland annat Norden, USA och Asien.

Bolaget är en ledande aktör i Norden och med ett 30-tal olika varumärken som bland annat OLW, Kalles Kaviar, Felix och Ballerina har de allra flesta Svenskar någon gång handlat en produkt från Orkla.

Bolaget omsätter 7000 MSEK i Sverige och har cirka 3000 anställda.

Axfood (Stockholmsbörsen:AXFO)

Även Axfood är en stor industriaktör med en mängd olika varumärken, men de äger även matbutiker som bland annat Mat.se, Hemköp, Willy:s och Tempo.

Axfood är ett av Nordens största noterade aktiebolag med en intäkt på 4.6 miljarder Euro och nästan 10 000 anställda.

En utav huvudägarna i Axfood är Axel Johnsson AB, som är ett anrikt börsnoterat bolag som idag drivs av femte generationen.

ICA (Stockholmsbörsen:ICA)

ICA behöver nog ingen närmare presentation, men förutom att driva Sveriges största matvarukedja är de även stora inom bank och finans samt en mängd egna varumärken.

ICA Gruppen är idag aktiva i både Sverige samt Baltikum och grundades redan år 1938. Bolagets VD Per Strömberg har lett ICA till stor framgång de senaste åren, där aktien haft en stadig ökning på cirka 50% de senaste 5 åren.

Många spåsparare ser ICA som en säker investering, då de idag står för ungefär hälften av dagligvaruhandeln i Sverige samt har ett välkänt och omtyckt varumärke.

Oatly (NASDAQ:OTLY)

Oatly är en relativt ny aktör, som under 2021 börsnoterades på Amerikanska Nasdaq. Oatly är ett Svenskt livsmedelsföretag som nischat sig på havreprodukter och som nått stor framgång i Norden med produkter som iKaffe och iMat.

I takt med att konsumenter söker mer hållbara alternativ till mjölkprodukter har Oatly fyllt ett tomrum som de snabbt kunnat kapitaliserat på.

Idag omsätter Oatly 1,5 miljarder SEK och många spår att bolaget har en mycket ljus framtid när de nu försöker expandera sin verksamhet till allt fler länder världen över.

Ocado (OTC:OCDFG)

Ocado är ett börsnoterat bolag inom foodtech som specialiserat sig på programvara och automatiseringssystem för onlinehandeln. Bolaget hade under 2020 en intäkt på 2.333 miljarder GBP och är den största inom sitt slag på världsmarknaden.

Ocado har bland annat ICA som kund, men även jätteaktörer som Morrisons och Bonpreu, vilket gör de till en marknadsledande aktör inom digitaliseringen utav mathandeln.

Framtidens mathandel sker på nätet

Allt fler aktörer väljer att satsa på matförsäljning online och med hjälp utav tjänster som exempelvis Matspar.se är det fler och fler som påbörjar sin mathandel just på nätet.

Det senaste året har mathandeln online ökat lavinartat, mycket tack vare restriktionerna kring coronaviruset. De aktörer som nu positionerar sig både fysiskt men också digitalt kommer att kunna se en positiv utveckling framöver, när allt fler branscher digitaliseras.