Lån med Creditsafe

Lån med Creditsafe

Går du i tankarna att ansöka om ett lån har du säkert hört talas om Creditsafe. Men vad innebär egentligen det och vilka olika typer av lån kan du ansöka om med Creditsafe? Det och mycket mer går vi igenom nedan.

Alla lån med Creditsafe

 1. Lumify
 2. Ferratum
 3. Viaconto
 4. DayPay
 5. Credifi
 6. Smspengar

1. Lumify

Lumify är ett dotterbolag och en produkt från Luma Finans AB. Bolaget står under Finansinspektionens tillsyn och är verksamma både i Sverige och Danmark. Hos Lumify kan du ansöka om ett lån mellan 2 000 och 70 000 kr. Kreditupplysningen görs via Creditsafe.

Lånebelopp 2 000 – 70 000 kr
Ränta 39,5 %
Låneperiod 1 – 13 månader
Ålderskrav 18 år
Övrigt Direktutbetalning dygnet runt, räntefritt som ny kund.

2. Ferratum

Ferratum Bank är en del av Ferratum Group som finns tillgängligt i hela 23 länder. Bolaget grundades 2005 och har idag fler än två miljoner kunder globalt. När du ansöker om lån hos Ferratum görs kreditupplysningen via Creditsafe.

Lånebelopp

1 000 – 45 000

Ränta

39,6 %

Låneperiod

1 mån – 5 år

Ålderskrav

21 år

Övrigt

Utbetalning dygnet runt även under helger, snabb svarstid.

3. Viaconto

Viaconto är ett dotterbolag till VIA SMS-gruppen. Hos Viaconto kan du ansöka om ett lån där kreditupplysningen görs via Creditsafe. Du kan välja att ansöka om belopp från 1 000 kr till 20 000 kr. Viaconto står under tillsyn av Finansinspektionen.

Lånebelopp

1000 – 20 000 kr

Ränta

39,5 %

Låneperiod

1 mån – 6 år

Ålderskrav

18 år

Övrigt

Ansökan görs online och du kan få utbetalning redan samma dag.

4. Daypay

Daypay är en modern kredittjänst som grundades år 2011. Daypay använder ett IT-system som gör det möjligt att få besked om låneansökan direkt vid ansökan vilket skiljer dem något från övriga långivare. Hos Daypay kan du ansöka om lån på mellan 1 000 – 20 000 kr och kreditupplysningen görs via Creditsafe.

Lånebelopp

1 000 – 20 000 kr

Ränta

39 %

Låneperiod

1 mån – 3 år

Ålderskrav

20 år

Övrigt

Generös kravlista, snabb svarstid och direktutbetalning måndag till fredag mellan 09 och 16.

5. Credifi

Credifi är precis som Lumify ett dotterbolag till Luma Finans AB som är ett licensierat Konsumentkreditinstitut. Hos Credifi kan du ansöka om lån där kreditupplysningen görs av Creditsafe och du kan välja att låna belopp mellan 2 000 och 50 000 kr.

Lånebelopp

2 000 – 50 000 kr

Ränta

40,25 %

Låneperiod

1 – 12 mån

Ålderskrav

18 år

Övrigt

Snabba beslut på ansökningar, flexibel avbetalning, utbetalning 24/7

6. Smspengar

Smspengar grundades 2007 och är en av Sveriges äldsta långivare inom snabblån. Hos Smspengar kan du ansöka om lån utan UC via Creditsafe och bolaget står under tillsyn av Finansinspektionen.

Lånebelopp

1 000 – 30 000 kr

Ränta

39,8 %

Låneperiod

1 – 12 mån

Ålderskrav

18 år

Övrigt

Flexibel avbetalning, besked direkt, utbetalning samma dag.

Vad innebär lån med Creditsafe?

Ett lån med Creditsafe kallas den typen av lån där långivaren eller banken i fråga gör sin kreditupplysning via Creditsafe. När du tar ett lån görs alltid en kreditupplysning av långivaren för att de ska vara säkra på att du har möjlighet att betala av lånet. De vill också veta att du inte har för många andra pågående krediter. Denna kreditupplysning kan göras via olika företag. Antingen via UC (Upplysningscentralen) eller via andra upplysningsföretag likt Creditsafe.

Görs din kreditupplysning via UC sparas förfrågan i ditt register vilket påverkar din kreditvärdighet i upp till 12 månader. Väljer du istället att ansöka om ett lån hos en långivare som använder Creditsafe för upplysningen sparas inte din förfrågan vilket därmed inte påverkar din kreditvärdighet.

Viktigt att poängtera är dock att en upplysning fortfarande görs. Du måste därmed uppfylla de krav långivaren i fråga ställer på dig för att de ska vara säkra på att du har möjlighet att betala av lånet.

Översikt av lån med Creditsafe

Det finns flertalet olika lån du kan ta där långivaren i fråga gör din kreditupplysning via Creditsafe. Hos de flesta långivare kan du själv välja dels hur stort lån du ska ta men också hur länge du ska betala av lånet. Viktigt att komma ihåg är att räntan mellan olika långivare kan skilja sig en hel del. Var därför noga med att se över vilken räntesats din långivare erbjuder.

Nedan beskriver vi närmare vilka egenskaper olika typ av lån har som du kan ta där kreditupplysningen görs via Creditsafe.

 • Lånebelopp: Mellan 1 000 till 70 000 kr
 • Ränta: Mellan 4,9 – 40, 25 % (vissa långivare erbjuder 0 % i ränta men enbart för nya kunder)
 • Låneperioder: Mellan 1 månad till 6 år

Vad är kravet för att få låna med Creditsafe?

Kraven för godkänd ansökan hos långivare som använder Creditsafe för kreditupplysningar är generellt något lägre jämfört med långivare som använder UC. Detta eftersom det i regel alltid rör sig om mindre så kallade snabblån.

Det finns inte heller några regelrätta krav för att få låna med Creditsafe då detta skiljer sig något långivare till långivare. Dock har ändå alla långivare några generella grundkrav du som låntagare måste uppfylla för att bli godkänd lån med Creditsafe. Nedan går vi igenom vilka.

 • Du måste vara minst 18 till 21 år beroende på långivare
 • Inkomstkrav på upp till 100 000 kr/år
 • Krav på att du är och har varit folkbokförd i Sverige i upp till 5 år
 • Du får inte ha några betalningsanmärkningar (vissa långivare godkänner dock det)
 • Vissa långivare har krav på att du varit bosatt i Sverige i upp till 2 år
 • Krav på att du och har haft svenskt medborgarskap i upp till 5 år

Ränta på lån med Creditsafe

Räntan på ett lån från Creditsafe varierar en hel del beroende vilken långivare och vilket typ av lån du väljer. Det generella räntespannet är mellan 4,9 – 40,25 %. Ett fåtal långivare erbjuder helt räntefria lån. Detta är dock främst för nya kunder.

De allra flesta lån som använder Creditsafe för kreditupplysning är så kallade högkostnadskrediter. Den effektiva räntan på dessa lån är ofta omkring 30 % eller högre.

Varför ta ett snabblån med Creditsafe?

Ibland tar livet en oväntad vändning vilket kan innebära att du behöver pengar och dessutom snabbt. När detta händer, eller om du av annan anledning behöver pengar, kan ett snabblån med Creditsafe vara en bra idé att ansöka om.

Den främsta anledningen till att ta ett lån där Creditsafe sköter kreditupplysningen är att det inte påverkar din kreditvärdighet på ett negativt sätt. När Creditsafe gör kreditupplysningen syns inte förfrågan på din UC vilket är en fördel på många sätt.

Det är framförallt en fördel om man ser till framtiden när du exempelvis vill ansöka om ett större lån eller om en bostad där det krävs att din kreditvärdighet ser bra ut för att bli godkänd. Har du för många pågående förfrågningar är detta nämligen negativt.

Vad är skillnaden på Creditsafe och UC?

Både Creditsafe och UC (Upplysningscentralen) gör båda två samma sak. De är båda kreditupplysningsföretag men det finns trots detta en del skillnader.

 • När du tar ett lån med UC görs en grundlig genomgång av din kreditvärdighet. Detta eftersom det främst är vid större lån och andra åtaganden som UC används. Samtliga storbanker använder UC. När upplysning via UC görs påverkas din kreditvärdighet och ansökan är synlig vilket påverkar din kreditvärdighet negativt.
 • När en ansökan om ett lån görs med Creditsafe som upplysningsföretag syns inte detta och det har dessutom ingen påverkan på din kreditvärdighet. Planerar du ansöka om flera lån eller liknande krediter är det alltså bättre att använda Creditsafe som kreditupplysningsföretag. 

Fördelar & nackdelar med att låna med Creditsafe

Det finns både fördelar och nackdelar med att låna med Creditsafe. Nedan går vi igenom vilka dessa är.

Fördelar

 • Din kreditvärdighet påverkas inte negativt.
 • Upplysningen är inte synlig.
 • Generellt färre krav på lån där kreditupplysning görs via Creditsafe.
 • Större chans att du beviljas andra ansökningar i framtiden där upplysning görs via UC.

Nackdelar

 • I regel kan du enbart ansöka om lägre summor om kreditupplysningen görs hos Creditsafe.
 • Lån som använder Creditsafe är oftast högkostnadskrediter.
 • Enklare att hamna i skuldsättning om för många lån tas.

Hur fungerar kreditupplysningar hos Creditsafe?

När en förfrågan om kreditupplysning inkommer till Creditsafe görs en genomgång av din ekonomiska situation och din betalningsförmåga. I en kreditupplysning som görs på en privatperson syns bland annat:

 • Inkomstuppgifter. Dessa är synliga hela 3 år tillbaka.
 • Betalningsanmärkningar. Har du betalningsanmärkningar är detta synligt vid upplysningen. Historiskt skuldsaldo hos Kronofogden och potentiella skuldsaneringar är även detta synligt.
 • Detaljerad personinformation. Ditt namn, personnummer, civilstånd, din adress och dylikt.
 • Fastighetsägande. Har du en eller flera fastigheter registrerade i ditt namn är detta synbart.
 • Bolagsengagemang. Är du delaktig i ett bolag syns det på kreditupplysningen.

All information Creditsafe får fram genom kreditupplysningen på dig använder de för att kunna ge en kreditvärdighet. Scoringen som det kallas är en riskbedömning som avgör för personens framtida betalningsförmåga. Poängen du kan få i denna bedömning är mellan 1 – 100 där 100 är det bästa.

Lån genom Creditsafe är ofta högkostnadskrediter

Som ovan nämnt är lån genom Creditsafe ofta så kallade högkostnadskredier. Detta innebär i sin tur att lånen generellt har en väldigt hög effektiv ränta. Ofta mer än 30 %. I vissa fall tar också långivaren ut ytterligare en ränta för att låna ut till dig som även denna kan vara väldigt hög.

Högkostnadskrediter, eller SMS-lån som man i folkmun brukar kalla det, är alltså i regel väldigt dyra lån och det är viktigt att tänka både en och två gånger innan man ansöker om ett sådant.

Om Creditsafe

Creditsafe är ett kreditupplysningsföretag som erbjuder upplysningar till privatpersoner, företag och myndigheter. Creditsafe grundades år 1997 och deras kreditupplysningstjänst är idag den mest använda i hela världen. Bolaget är verksamt globalt med kontor i både Europa, USA och Asien.

Creditsafe erbjuder diverse tjänster utöver kreditupplysning. Däribland utlandsupplysningar, bevakningstjänster, dataleveranser och Svenska API-lösningar för att nämna några. Creditsafe är än idag privatägt och globalt har de hela 1300 anställda och 110 000 kunder.

Vanliga frågor

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna vi får kopplat till lån med Creditsafe.

Kan man ta lån med Creditsafe trots betalningsanmärkning?

Hos en del långivare kan du bli godkänd lån med Creditsafe trots att du har betalningsanmärkningar. Det är dock beroende på hur många du har och hur din framtida betalningsförmåga värderas.

Hur länge syns betalningsanmärkning hos Creditsafe?

För privatpersoner syns en betalningsanmärkning i tre år hos Creditsafe. Efter denna perioden tas anmärkningen bort och är inte längre synlig.

Kan man få lån med Creditsafe trots många förfrågningar?

Ja, man kan få lån med Creditsafe trots många förfrågningar. Detta eftersom antal förfrågningar inte syns hos Creditsafe. Du kan därmed ansöka om flera lån samtidigt utan att din kreditvärdighet försämras.

Finns det SMSlån med Creditsafe där utbetalning sker samma dag?

Hos flera långivare som erbjuder SMSlån med Creditsafe är det möjligt att få utbetalning redan samma dag förutsatt att din ansökan blir godkänd. Två långivare som erbjuder SMSlån med Creditsafe där du kan få utbetalning samma dag är Viaconto och Credifi.

Vilka nya lån använder Creditsafe för sina kreditupplysningar?

Det finns bara ett nytt lån som använder Creditsafe och det är Credifi. På denna sida håller vi koll på alla nya lån med Creditsafe och kommer att uppdatera listan om det tilllkommer aktörer på den svenska marknaden som använder denna form av kreditupplysning.