Vad är en aktie egentligen?

Det är många som handlar med aktier, men det är samtidigt få som verkligen vet vad en aktie är för något. Av den anledningen ska vi nu ge dig ett tydligt svar på grunderna om vad en aktie är, och vi berättar även vilka typer av aktier det finns.

Vad är en aktie?

En aktie är en ägarandel i ett företag. Så om du köper en aktie i Clas Ohlson äger du också en liten del av det företaget. Som delägare, alltså aktieägare får du delta i bolagsstämman där du bland annat får reda på hur det går för företaget och hur framtidsplanerna ser ut.

När du har en aktie i ett företag har du också rätt att påverka och rösta i viktiga beslut på bolagsstämman. Fast värt att veta är att storägarna med sina jätteandelar med aktier bestämmer i princip allt, och att småsparare endast har ett mycket litet inflytande.

Det finns olika typer av aktier

Som webbsidan SEO-texter förtydligar i sin ekonomiordlista finns det A-aktier, B-aktier och C-aktier. Det som skiljer aktierna mest är den andel röster du får med varje typ av aktie.

A-aktie

En A-aktie har ett särskilt högt röstvärde och är oftast något dyrare än en B-aktie. Vanligtvis är det inte A-aktier, utan istället B-aktier som småsparare får handla med. Detta då ett fåtal storägare i regel vill behålla så mycket rösträtt de bara kan.

B-aktie

En B-aktie har ofta ett röstvärde på cirka en tiondel jämfört med en A-aktie, samtidigt som värdet aktierna emellan i princip alltid är detsamma. Anledningen till att B-aktier ges ut är i regel för att företagets ledning vill kunna ta in mer pengar utan att riskera att förlora kontrollen över bolaget.

Läs mer: Aktier i Solenergi: De bästa aktierna inom solceller

C-aktie

En C-aktie är ungefär samma sak som en B-aktie. Den har ungefär lika många röstandelar som en B-aktie, och kostar ungefär lika mycket pengar som en B-aktie. Kortfattat kan man säga att både B-aktier och C-aktier är röstsvaga aktier.

Ska du handla A-, B- eller C-aktier?

Som småsparare behöver du inte bry dig om vilket rösträtt dina aktier har. Din påverkan är ändå mikroskopisk oavsett vilken bokstav dina aktier har.  Ha istället koll på omsättningsnivån för dina aktier, för det är omsättningsnivån som bestämmer hur lätta aktierna är att sälja.

En hög omsättningsnivå betyder alltså att aktien sannolikt blir enklare att sälja i framtiden.

4 saker som påverkar aktiekursen

  1. Företagets framtidsförutsättningar. Om företaget spås gå med vinst i framtiden kommer aktievärdet gå upp. Så om Netflix på sin bolagsstämma säger att de förväntar sig få rekordmånga nya kunder, då kommer aktiekursen för det företaget också öka.
  2. Den allmänna konjunkturen. Om det är dåliga tider (lågkonjunktur) kommer aktierna förmodligen gå ner i pris, och det motsatta gäller vid goda tider (högkonjunktur).
  3. Hur de utländska börserna går. Det är främst den amerikanska börsen som påverkar den svenska börsen. Så om den amerikanska börsen går upp kommer förmodligen aktierna i Sverige göra detsamma.
  4. Rykten. Om det exempelvis ryktas om att ett företag har dåligt med pengar och är nära konkurs kommer aktievärdet falla som en sten. Likaså kommer rykten om en fördelaktig sammanslagning göra att aktiekursen går upp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *